Όταν μιλάνε τα στατιστικά στοιχεία...

Όταν όλοι προχωρούν, εμείς γυρνάμε πίσω.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αναλυτικός στατιστικός πίνακας καταγραφής των αφίξεων στα αεροδρόμια της χώρας για το 2013. Ο ΣΕΤΕ δημοσίευσε τα στοιχεία για τα οποία όλη η Ελλάδα πανηγύριζε το περασμένο έτος αφού όλοι οι προορισμοί είχαν αύξηση αφίξεων. Εκτός της τάσης όμως ήταν η Σάμος.


Είτε δημοφιλής προορισμοί είτε νεότεροι (ως τουριστικοί προορισμοί με αεροδρόμιο), όλα τα μέρη είχαν από σημαντική έως απροσδόκητα υψηλή άνοδο, ιδίως τους θερινούς μήνες. Μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, παρατηρούμε αυξήσεις άνω του 15% ενώ τα αρνητικά πρόσημα ήταν μεμονομένα. 

Ενώ όλες οι περιοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, η Σάμος, το νησί μας, έμεινε πίσω και μάλιστα με ένα ποσοστό -4,24%. Αν όμως δούμε με μεγαλύτερη προσοχή την ανάλυση, θα δούμε ότι από τουριστικής άποψης και δη παρατηρώντας τον τουρισμό που παραδοσιακά επισκεπτόταν το νησί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, η πραγματική μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι καλοκαιρινοί μήνες μαζι με το Σεπέμβριο κινήθηκαν σε πτωτικά επίπεδα της τάξης των -1,6% έως -5,09% ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι μήνες Μάιος και Οκτώβριος, με -10,23% και -16,20% αντίστοιχα. Ευτυχώς ο Απρίλιος μήνας μας ξεγέλασε, λόγω της αύξησης - προφανώς λόγω εσωτερικού τουρισμού - και "συγκράτησε" στο -4,24%  τον μέσο όρο του συνόλου. 

Ο ρωσικός τουρισμός που δειλά δειλά ξεκίνησε πέρσι ήταν το μόνο θετικό δείγμα ενώ οι Ιταλοί είχαν πτώση (λόγω της κρίσης που δυσκόλεψε τη χώρα τους την περασμένη χρονιά, κυρίως τέλη του 2012). Μεγάλο το πλήγμα ήταν και με κάποιες πτήσεις charter που παραδοσιακά ερχόντουσαν με πολύ κόσμο (πχ Manchester) ενώ οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης παρέμειναν σε σχετικά σταθερά επίπεδα. Αν στα στατιστικά αυτά συμπεριλάβουμε και τις ακτοπλοϊκές δυσκολίες των τελευταίων ετών, τότε ο δρόμος φαίνεται να δυσκολεύει, με μόνη εξαίρεση τα κρουαζιερόπλοια τα οποία βέβαια έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στο νησί λόγω της ολιγόωρης παραμονής τους.

Εμείς πάντως παραμένουμε αισιόδοξοι, διότι πιο χαμηλά είναι δύσκολο να πέσει ο τουρισμός στη Σάμο. Αυτό δεν θα συμβεί καθώς υπάρχει μια παραδοσιακή αγορά Ευρωπαίων που δεν εγκαταλείπει το νησί και που σταθερά το προτιμά. Επίσης, η προτίμηση που δείχνουν σε έρευνες οι Ευρωπαίοι στη Σάμο είναι παραπάνω από παρήγορη αφού την κατατάσσουν σε κορυφαίο προορισμό τους για την Ελλάδα (πρόσφατη έρευνα της TUI). 

Κρίνουμε λοιπόν πως το 2013 ήταν απλά το κατώτατο σημείο για τον τουρισμό και πλέον μπορούμε να περιμένουμε θετικά πρόσημα, ανεξάρτητα από τις τάσεις της αγοράς. Αν η Σάμος στραφεί προς αγορές με αυξητικές τάσεις προς την Ελλάδα (πχ Γαλλία), αν δώσει περισσότερο προσοχή στη γειτονική Τουρκία που διψάει για το νησί μας και το αποδεικνύει έμπρακτα (ιδίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο) τότε φαίνεται πως θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος. Για το 2014 αλλά και για τα προσεχή έτη είναι σημαντικό να στραφούμε περισσότερο και στις αναπτυσσόμενες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και σαφώς προς τη Ρωσία.

Το SamosFORWARD θα επανέλθει με αναλύσεις και προτάσεις αλλά και σχολιασμούς στη στρατηγική που χαράσσεται τον τελευταίο καιρό από φορείς του νησιού.







Πηγή: http://sete.gr/GR/TOYRISMOS/Statistika/Katigories%20Statistikon/index.php?form_catID=47

0 comments:

Post a Comment

Μοιραστείτε το σχόλιό σας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...